Boľavé, či opuchnuté nohy a kŕčové žily

Liečba a úľava

Jeden z najznámejších slovenských blogerov radí, ako bojovať s opuchnutými nohami: Čo pomáha Milanovi Bez Mapy na cestách?

Neuveriteľných 17 hodín a 50 minút bez prestávky! Toľko trval najdlhší let úspešného cestovateľského blogera Milana Bardúna, ktorého väčšina pozná pod menom Milan Bez Mapy. A hoci málokto absolvuje cez letné mesiace až také dlhé presuny, niekoľkohodinové cesty do vytúžených destinácií čakajú mnohých z nás. Čo robiť, aby sme sa počas cestovaniu vyhli opuchnutým nohám, ktoré môžu viesť až k veľmi nebezpečnej trombóze?

 

Problémy s opúchajúcimi nohami majú počas dlhších ciest mnohí z nás a nevyhol sa im ani známy slovenský cestovateľ a bloger Milan Bez Mapy. „Veľmi rád nosím topánky z takej hrubšej kože, a keď som letel napríklad 14 hodinovým letom do Buenos Aires, počas letu som si ich vyzul. No keď sme pristáli, mal som tak opuchnuté nohy, že som si tie topánky vôbec nevedel obuť. Takže nohy v lietadlách naozaj opúchajú, nehovorí sa to len tak ,“ tvrdí Milan Bez Mapy. Aj po svojom najdlhšom, takmer 18 hodinovom, lete z Dohy na Nový Zéland cítil stuhnuté končatiny a veľkú únavu. Preto takéto dlhé lety bez prestupov ľuďom v záujme ich zdravia ani neodporúča. Hoci sa totiž opuchnuté nohy počas letu môžu na prvý pohľad javiť ako banálny problém, nie je to tak. Dlhé sedenie v jednej polohe, nedostatočný pohyb, ale aj zmeny tlaku môžu viesť až k závažnému ochoreniu, akou je krvná zrazenina, ktorej sa hovorí aj „cestovná trombóza". 

 

Milan Bardún (Milan Bez Mapy)

 

Základom je pitný režim

Známy bloger cestuje aj niekoľkokrát do mesiaca a s nadsázkou hovorí, že proti opuchnutým nohám je recept jasný. „Bodaj by sme mohli cestovať výlučne prvou triedou!“ smeje sa a potom dodáva, že preňho je veľmi dôležitý „letový“ pitný režim. „Počas dlhších letov si sadám do uličky a nie k okienku, lebo si nosím do lietadla vlastnú dvojlitrovú fľašu, ktorú počas letu vypijem nad rámec toho, čo podáva letuška. Znamená to, že stále chodím na záchod. Ale vzduch v lietadle je extrémne suchý a hydratované telo je pri tak dlhých letoch veľmi dôležité – je to zdravšie a človek má aj menší jet lag. Naopak, úplne sa vyhýbam pitiu alkoholu v lietadle počas dlhých letov, lebo alkohol dehydratuje.“

 

Prečo sa v lietadle máme prechádzať?

Sedenie v uličke môže byť veľmi prospešné, lebo dobrou prevenciou proti opuchnutým nohám je aj pohyb. Ideálne je, keď sa môžete raz za hodinu aspoň na chvíľu prejsť. Pomôcť vám môžu aj pohyby končatín v sede, ako napríklad flexovanie chodidla každých pár minút. Veľkým pomocníkom sa pre mnohých cestovateľov stali aj špeciálne kompresné podkolienky, ktoré podporujú prirodzenú cirkuláciu krvi. „Ja som ich ešte neskúšal, ale čoskoro idem s mojou mamou do New Yorku. Musím sa jej opýtať, či aj ona by nejaké chcela,“ hovorí Milan Bez Mapy. Počas dlhších ciest myslite aj na to, že vaše topánky by mali byť pohodlné. To isté platí aj v prípade oblečenia, ktoré by malo byť voľné, určite nie obtiahnuté. Na jednej strane sa vám zvýši komfort počas cestovania, na druhej strane tým znižujete riziko opuchnutých nôh.

Existujú rôzne cviky na nohy, ktoré počas dlhého letu uvoľnia od opuchu a bolesti. Spoznajte ich tu: Ako uľaviť od boľavých nôh? (detralex.sk)

 

 Účinná pomoc

V boji proti opuchnutým nohám môžu byť aj počas ciest užitočné tzv. venofarmaká – teda lieky, ktoré pomáhajú pri liečbe žilových ochorení. Najpoužívanejším venofarmakom je Detralex, ktorý uľaví od boľavých a opuchnutých nôh, zvyšuje odolnosť žíl a zlepšuje mikrocirkuláciu krvi. Práve funkčná odolnosť žíl a dobrá mikrocirkulácia krvi pomáhajú predchádzať opuchu nôh počas dlhých letov.  Liek sa podáva vo forme tabliet alebo dokonca aj v inovatívnej forme perorálnej suspenzie vo vrecku. Tá je veľmi praktická práve počas cestovania, keďže vrecko stačí jednoducho postláčať, otvoriť a vypiť, kedykoľvek a kdekoľvek počas dňa, bez nutnosti zapíjania vodou. Liek Detralex 30x1000mg je tak ideálny napr. aj do „carry on“ batožiny, ktorú si môžete zobrať zo sebou do lietadla 😊.

 

 

* DETRALEX 60x500 mg, filmom obalené tablety a Detralex 30x1000 mg perorálna suspenzia vo vrecku je liek na perorálne použitie. Pred užitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom. Užívajte s jedlom. Detralex 30x1000 mg bude dostupný v novom balení čoskoro.

 

2024