Hemoroidy

Je lepšie smiať sa u gastroenterológa ako plakať u onkológa

Vedeli ste, že hemoroidy, nazývané aj zlatá žila, trápili ľudstvo už od staroveku a mohli dokonca ovplyvniť svetové dejiny? Je známe, že slávny francúzsky cisár Napoleon Bonaparte trpel touto chorobou práve pred rozhodujúcou bitkou pri Waterloo.

Keďže aj dnes trpí hemoroidmi takmer polovica ľudí vo veku nad 50 rokov, rozhodne by nemali byť tabu! Ich liečenie je otázkou správneho načasovania a výberu liečiv, prípadne vhodného zákroku, ktorý nemusí byť invazívny. MUDr. Miloš Bubán, gastroenterológ, odporúča vyhýbať sa činnostiam, ktoré zvyšujú vnútrobrušný tlak, kam patria aj niektoré športy a naopak zamerať sa na dostatočný pitný režim a stravu bohatú na vlákninu. Lekár v ambulancii pristupuje k problému zodpovedne, pretože vyšetrenie je pre pacienta často jediná nádej, ale tiež s určitou dávkou humoru.

MUDr. Miloš Bubán vo svojej ordinácii často zažíva vtipné rozhovory a príhody s pacientmi. Prečo je pán doktor všetkými vetrami ošľahaný, či prečo je humor dôležitou súčasťou vyšetrenia u gastroenterológa? Toto aj mnoho ďalších zaujímavých informácii a príhod z ambulancie sa dozviete v rozhovore so známym gastrenterológom MUDr. Milošom Bubánom v podcaste ZAPO: Doktor ma Filipa.

2024