Hemoroidy

Bez cenzúry! Pravda o zadkovej evolúcii

Často o nich nevieme, až dovtedy, kým nám nezačnú znepríjemňovať život. Napríklad pri sedení začneme cítiť nepohodu, svrbenie, naša stolica má zrazu bolestivý priebeh, páli nás a často ju sprevádza aj pár kvapiek čerstvej krvi. O čom je reč? Predsa o hemoroidoch! Málokto vie, že hemoroidy patria k najrozšírenejším civilizačným ochoreniam 21. storočia, pričom trápili ľudí už od nepamäti. Aký bol vývoj tohto ochorenia? Odhaduje sa, že dnes má každý druhý dospelý vo veku 50 a viac rokov aspoň jednu nepríjemnú skúsenosť s hemoroidmi. Ochorenie je bežné a postihuje stovky tisíc Slovákov. Poradíme vám, ako hemoroidy správne liečiť.  

 

Odkiaľ sa vzala zlatá žila?

Hemoroidy, nazývané aj zlatá žila, trápili ľudstvo už od staroveku a mohli dokonca ovplyvniť svetové dejiny. Slávny francúzsky cisár Napoleon Bonaparte trpel na hemoroidy. V deň rozhodujúcej bitky pri Waterloo mal Napoleon bolesti pre vážny prípad trombotizovaných hemoroidov, ktoré zhoršovali  jeho sústredenie sa na dianie na bojisku. Zatiaľ čo francúzski vojaci bojovali s nepriateľmi na bojisku, francúzsky generál bojoval s týmto ochorením, ktoré podľa niektorých mohlo byť čiastočne zodpovedné za jeho konečnú porážku. Pre pálčivú bolesť trombotizovaných hemoroidov Napoleon údajne v noci pred rozhodujúcou bitkou vôbec nespal a dokonca mal ráno problémy vysadnúť na svojho bojového koňa. Vyčerpaný stratil prehľad o dianí na bojisku a nakoniec stratil všetko.

Hemoroidy dnes zostávajú najčastejšou anorektálnou poruchou. Pacienti s hemoroidmi tvoria značnú časť pacientov na klinikách primárnej starostlivosti, pohotovostných oddeleniach, gastroenterologických jednotkách a v chirurgických ambulanciách. U viac ako polovice všetkých ľudí sa v určitom bode vyvinú symptomatické hemoroidy. Avšak polovica tých, ktorých trápia príznaky, môže mať v skutočnosti aj inú poruchu, ako je napríklad análna trhlina, análna abrázia, podráždenie či kožný štítok.

 

Prídu potichu a nečakane  

Čo sú to vlastne hemoroidy? Hemoroidy sú opuchnuté vankúšovité zhluky žíl (podobné ako kŕčové žily), ktoré ležia tesne pod sliznicou lemujúcou najnižšiu časť hrubého čreva a konečníka. Rozlišujeme dva druhy hemoroidov v závislosti od ich umiestnenia: vonkajšie a vnútorné. Problém nastáva, ak sa hemoroidy zväčšia, zapália a krvácajú. Vtedy sa začína hemoroidálne ochorenie, ktoré treba liečiť. To, že pacienti s týmto neduhom v posledných rokoch pribúdajú, hovorí aj odborník s dlhoročnou praxou, gastroenterológ MUDr. Miloš Bubán. Aj v mojej ordinácii v posledných rokoch pribudlo viac pacientov s týmto ochorením. Pripisujem to hlavne životnému štýlu, ktorý mnohí pacienti vedú – sedavé zamestnanie, málo pohybu, presun z miesta na miesto autom... To vedie k zníženiu fyzického pohybu a k zvýšeniu hmotnosti. Pribúdajú teda obézni pacienti, ako aj pacienti, ktorí trpia zápchami, majú tvrdú stolicu, veľa času venujú sedeniu na toalete a to tiež v nie malej miere prispieva k tvorbe hemoroidov.“ 

 

Pomôže kúpeľ, čapíky, mastičky alebo tablety?

Presné príčiny vzniku hemoroidov nie sú úplne jednoznačné. Okrem zníženého pohybu a sedavého zamestnania prispievajú k vzniku hemoroidov aj tehotenstvo, pôrod, nadmerná záťaž brušného lisu, napríklad pri cvičení, oslabenie podporného tkaniva v dôsledku starnutia či genetiky alebo nedostatok tekutín, vlákniny, pohybu... Ako (NE)získať hemoroidy? Prevencia je základ...  Symptómy hemoroidov sú už však celkom jasné: svrbenie, pálenie, pocit vlhkosti, čerstvá krv pri stolici. Hemoroidálne ochorenie má niekoľko fáz. Pri tých prvých, keď sa symptómy objavia, dobre zaúčinkujú  aj lieky dostupné v lekárni. „Liečba hemoroidov je dnes oveľa prístupnejšia a ľahšia ako v minulosti. Počiatočné štádium tohto ochorenia odhalíme my lekári napríklad pri  anoskopickom, rektoskopickom alebo kolonoskopickom vyšetrení. Súčasný trh ponúka naozaj kvalitné rektálne čapíky, rektálne masti, ale najmä lieky, ktoré dokážu (nielen) v prvotnej fáze hemoroidy preliečiť, a to už za pár dní či týždňov,“ hovorí gastroenterológ MUDr. Miloš Bubán. Samozrejme je dôležité v liečbe perorálnym liekom pokračovať, keďže sa hemoroidy môžu prejaviť opätovne. Ak si chcete „dopriať“ kompletnú terapiu hemoroidov – vyskúšajte synergickú kombináciu lieku na užitie do úst (zabezpečí vám liečbu zápalovej príčiny ochorenia) spolu s lokálnou liečbou priamo v mieste ochorenia v podobe masti alebo čapíkov (na zmiernenie príznakov a hojenie rán).

 

Hemoroidy a tabu

Stretnutia s priateľmi a blízkymi otvárajú rôzne témy a veľakrát preberáme aj ochorenia rôzneho druhu. Hemoroidy sú pomerme často tabu aj medzi kamarátmi a strach nám neraz bráni navštíviť lekára. Prečo je to tak? „Keďže sa hemoroidy nachádzajú v intímnej oblasti, nie je to téma, ktorú by ľudia často rozoberali, a aj po prvotných príznakoch mnohí odkladajú návštevu lekára. Jednoducho sa hanbia. Musím však ubezpečiť pacientov, že tak ako lekári na urológii či gynekológii, rovnako aj gastroenterológ má pri tomto vyšetrení veľmi citlivý prístup k svojmu pacientovi. Včasná diagnostika tohto ochorenia je dôležitá. A preto by som rád vyzval pacientov, aby sa nebáli,“ hovorí doktor Bubán. Z prieskumov vyplýva, že takmer polovica pacientov trpí na hemoroidy minimálne tri roky, kým vyhľadá odbornú pomoc.

 

Pozor aj na pokročilé štádiá ochorenia

Ak ide o pokročilé štádiá ochorenia, toto ochorenie môže znamenať pre postihnutého pacienta aj psychický stres, ktorý je často spojený s fyzickou bolesťou a celkovým dosahom na kvalitu jeho života (zhoršená hygiena v danej oblasti). „Hemoroidy, ktoré sa opakujú alebo sú v pokročilej fáze zápalu, sa odstraňujú už chirurgicky a o spôsobe odstránenia rozhodujú vzhľadom na stav pacienta proktológ a chirurg,“ hovorí gastroenterológ a prízvukuje, že návšteva lekára je naozaj potrebná, ak pri stolici krvácame. Hemoroidálne ochorenie a jeho príznaky totiž môžu zakrývať aj inú, vážnejšiu chorobu. Pri neliečení hemoroidov, keď pacient stráca veľa krvi, môže toto ochorenie viesť až k anémii – málokrvnosti.  

Preto pamätajte, že ak máte obavy týkajúce sa hemoroidov, je vždy najlepšie konzultovať ich s lekárom, ktorý vám pomôže s nastavením životosprávy a pomôže nastaviť kompletnú liečbu ochorenia – často je to práve kombinácia perorálnej a lokálnej liečby.

MUDr. Miloš Bubán,

gastroenterologická ambulancia

 

2024