Boľavé, či opuchnuté nohy a kŕčové žily

Chronické žilové ochorenie

Liečba a úľava

Príznaky ochorenia

Toto sú mýty o kŕčových žilách!

V dnešnej dobe väčšina ľudí  trávi viac času sedením za počítačom ako v pohybe a zároveň má nezdravý spôsob života. To si pýta svoju daň v podobe mnohých ochorení. Jedným z nich sú aj kŕčové žily, ktoré patria medzi najrozšírenejšie ochorenia vo vyspelých krajinách. Hoci pocit ťažkých či opuchnutých nôh, bolesť, nočné kŕče či mravčenie v nohách trápi čoraz viac ľudí, o tomto zdravotnom probléme stále vieme pomerne málo. Mnohí o ňom máme aj mylnú predstavu. Je naozaj pravda, že kŕčové žily sú iba problémom žien, alebo je jediným riešením operácia? Pozreli sme sa na to, čo je mýtus a čo je pravda...

 

  1. Mýtus: Kŕčové žily sú iba estetický problém

Na pohľad vypuklé a výrazne sfarbené žily nevyzerajú veľmi esteticky a vedia znížiť kvalitu života, ale to nie je najväčší problém, ktorý sa spája s kŕčovými žilami. „Ak by ochorenie u niektorých pacientov zostalo iba na úrovni rozšírenej povrchovej žily, tak má pacient šťastie. Ak ale zanedbá prevenciu a životný štýl, ochorenie sa často mení k horšiemu a môže skončiť až vznikom vredu predkolenia. Začína to farebnými zmenami, opuchom dolnej končatiny, často oboch končatín,“ hovorí prof. MUDr. Viera Štvrtinová, CSc. z I. internej kliniky LF UK a UNB. Na základe jej dlhoročnej  praxe, pacienti často prichádzajú až s výrazným opuchom nôh, čo už býva neskoro na to, aby sa u nich riešili rizikové faktory, prípadne zmena životného štýlu. „Hneď ako sa vytvorí vred v predkolení, je to kríž nielen pre pacienta, ale aj pre jeho rodinu a rovnako zdravotnícky personál, pretože vred sa síce dokáže zahojiť, ale môže sa časom opakovane otvoriť,“ vysvetľuje doktorka. Komplikácie spojené s kŕčovými žilami sú často veľmi výrazné a pacient by mal svojmu problému venovať pozornosť už v počiatočných štádiách. Aj v prípade tohto ochorenia je kľúčová prevencia. Mať dostatok pohybu, udržiavať si primeranú hmotnosť, nosiť voľné oblečenie či vyhýbať sa vysokým teplotám – to sú len niektoré z opatrení, vďaka ktorým sa vyhnete prípadnému poškodeniu žíl.

Ďalšie praktické tipy nájdete tu: Dobré rady pre zdravé žily Vašich nôh

 

  1. Mýtus: Kŕčové žily trápia iba ženy

Keď sa hovorí o kŕčových žilách, väčšina si s týmto problémom automaticky spojí, že ide len o ženské ochorenie. „Môže byť, že u žien je toto ochorenie častejšie. Je to najmä z dôvodu, že ženám sa v tehotenstve zvyknú kŕčové žily zvýrazniť. Po pôrode sa môžu zasa zmenšiť, ale nedá sa povedať, že by úplne vymizli.

Veľmi málo sa však rozpráva o tom, že aj mnohí muži tento zdravotný problém potrebujú riešiť. Rozdiel je v tom, že väčšina žien si okamžite všimne aj tie najmenšie kŕčové žily (tzv. metličky, vlásočnice alebo pavučinkové žily), čo ich k vedie k tomu, aby vyhľadali pomoc. Muži si naopak zvyčajne až tak nevšímajú zmeny na nohách. Zaujímavé je, že keby sme sa pozerali na výskyt najvážnejších štádií ochorenia žil (napr. opúchanie, ale predovšetkým vred predkolenia), tam sa to zrazu vyrovná,“ odhaľuje poznatky doktorka Viera Štvrtinová a pokračuje zaujímavým faktom: „Dokonca v niektorých prieskumoch majú častejšie vred

predkolenia práve muži.“ Kŕčové žily sa skrátka týkajú aj mužov. Tí však pri počiatočných štádiách ochorenia ešte vo väčšej miere zanedbávajú preventívne opatrenia, ako sú napríklad cievna gymnastika, kompresívna pančucha alebo podkolienka a lieky, tzv. venofarmaká, ktoré od prvých štádií zabraňujú progresii (zhoršeniu) ochorenia.

 

  1. Mýtus: Po operácií kŕčových žíl je problém vyriešený

„Operácia môže napomôcť zmiznutiu kŕčovej žily na niekoľko mesiacov, rokov, ale môže sa stať, že sa znovu na inom mieste opäť objaví nejaká „metlička“ alebo opuch. Treba si uvedomiť, že to nie je ako so žlčníkom. Keď niekomu vyberieme kamene zo žlčníka, tak máme problém vyriešený. Pri kŕčových žilách bude problém pokračovať práve preto, lebo mechanizmus vzniku spočíva v chronickom zápalovom procese“ vysvetľuje doktorka Viera Štvrtinová. Ochorenie môže byť žiaľ aj celoživotným problém s výrazným vplyvom na kvalitu života pacientov. Preto ak vás trápia boľavé či opuchnuté nohy a kŕčové žily, jedným z účinných opatrení je aj užívanie liekov tzv. venofarmák. Najčastejšie používané venofarmakum je Detralex* s účinnou látkou čistená mikronizovaná flavonoidná frakcia (MPFF). Liek Detralex* uľaví od boľavých a opuchnutých nôh, zvyšuje odolnosť žíl a zlepšuje mikrocirkuláciu krvi. Liek vo forme tabliet či perorálnej suspenzie vo vrecku je určený na jednoduché užitie do úst a môže sa používať od prvých príznakov, ale aj ako dlhodobá liečba príčiny ochorenia a prevencia pred zhoršením zdravotného stavu.

 

prof. MUDr. Štvrtinová, CSc

 

* DETRALEX 60x500 mg, filmom obalené tablety a Detralex 30x1000 mg perorálna suspenzia vo vrecku je liek na perorálne použitie. Pred užitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom. Užívajte s jedlom. Detralex 30x1000 mg bude dostupný v novom balení čoskoro.

2024